BAKGRUND
BAKGRUNDEN TILL PROJEKTET DIGITAL LANTHANDEl
ICA Solvalla stängde 1997 och därmed stängde sista affären i Nöbbele. Viss försäljning ägde därefter rum genom ”Solköp” på Ekgården men detta avslutades kring 2005.
I samhället ser vi nu en snabb utveckling med snabbt stigande näthandel på alla områden . Sockenrådet ser då en möjlighet i denna utveckling att åter få service utförd här i byn.
Utöver att vara utlämningsplats för inhandlade varor från varuhus i Växjö med vilka vi har avtal ska verksamheten stärka Värnövallen som mötesplats i byn.
Den digitala lanthandeln underlättar vår vardag, ger möjlighet till service alla veckor året runt.
Likaså bidrar den till minskat bilåkande och minskad sårbarhet för byns invånare vid situationer som t ex vid den Coronapandemi som vi just nu genomgår.
Syfte: (ursprungs)
•För de äldre: I coronatider blev det väldigt tydligt att vår Digitala Lanthandel skulle underlätta för de äldre såväl för att distribuera ut köpta varor som att undvika sociala kontakter. Detta tar vi med oss som en nyvunnen erfarenhet.
•För barnfamiljer: Barnfamiljer har visat stort intresse då denna lösning sparar tid och underlättar livspusslet på landet.
•För klimatet: Minskad bilism genom färre privata inköpsresor till affärer på andra orter.
•Nöbbeles attraktionskraft Nöbbele får med detta ett ökat serviceutbud och stärker därmed byns attraktionskraft.
Syfte: (vision)
Efter hand växte också en tanke fram där vi såg möjligheten för vår Digitala Lanthandel att ha en större innebörd för oss som bor i Nöbbele där den också skulle kunna inkludera lokala aktörer.
Vilket skulle kunna få en rad positiva effekter genom att lokalen också kan fungera som ett nav i en lokal livsmedelsmarknad:
• Stärka lokala producenter och därmed kunna säkra och eventuellt på sikt även öka lokala arbetstillfällen.
• Bidra till att skapa en hållbar utveckling och tillväxt även på landsbygden
• En ökad självförsörjningsgrad av lokalt producerade livsmedel
• Positiva miljöaspekter då transporter minskar